dissabte, 4 de febrer del 2012

ALTA TENSIÓ NO.

El pròxim dissabte 11 de febrer de 2012, a les 19,30 hores, tindrà lloc a l'Auditori Municipal una xarrada informativa sobre els efectes de les línies d'alta tensió.
Acudiu per estar informats i poder opinar. Per conéixer quin és el futur que ens espera, a nosaltres i al nostre territori.


divendres, 3 de febrer del 2012

PLE MUNICIPAL ORDINARI. CAPÍTOL II: TAXES.

Vostés saben quina és la diferència entre un impost i una taxa? I entre la taxa i la contribució especial? Jo tampoc. Però, no es preocupen, el nostre alcalde ho sap, i ens ho va explicar al Ple.

Aprofitant que estàvem allí i que al segon punt de l’ordre del dia figurava l’aprovació del dictamen de la comissió corresponent sobre ordenances fiscals, van decidir augmentar alguns preus públics.

Primer els preus que paguen les paradetes de venda que ocupen sol públic, per exemple, els venedors del mercat. Ara paguen 0,80 € per m2 i dia; a partir de l’aprovació pagaran 1 € per metre lineal i dia. Si mires les quantitats, es tracta un augment lleuger, 20 cèntims, només el 25%.
Però, què significa el canvi de m2 a metre lineal? Jo no ho sé. És una qüestió trigonomètrica, semblant a les pujades anteriors que estaven relacionades amb una fórmula polinòmica, (això va dir la regidora). Significa això que aquestes pujades de preus només s’aplicaran a aquells que han acabat l’ESO? Crec que no.

Després se’n va aprovar una altra sobre ocupació del carrer per obres o similars. Concretament els seus articles 8, 10, 11 i 13. I què diuen eixos articles? No ho sabem, no ens ho van dir al Ple. Ni el que deien els articles ni els preus vells ni els nous. Possiblement estiguen inclosos dintre de la Teoria de Conjunts.

Tot açò està bé. Ja sabíem que el PP no anava a pujar cap impost, ho tenien al seu programa electoral, i ho havia dit Mariano en diferents ocasions. És tracta de taxes. (O potser siguen contribucions?).

MªJosé, la regidora de JpB, diu que els regidors del grup s’abstindran. No han tingut temps per estudiar aquestes propostes, no han tingut ocasió de presentar propostes alternatives, volen temps per llegir les ordenances i reflexionar sobre elles per aportar idees positives. Diu que ells vulgueren col·laborar, però, si no es facilita informació sobre els temes de debat amb temps per estudiar-los, no poden. Per eixe motiu s’abstindran.

“Ojalà quan torneu a governar feu la mateixa trasparencia que estem fent mosatros” –diu l’alcalde. Que a continuació introdueix el concepte “d’al·legalitat”. Atenció, que al·legal no és el mateix que il·legal.

Arribats a aquest punt, ve bé un recés i una frase per a la reflexió, que he llegit a l’última novel·la de Pérez Reverte que em van regalar els Reis Mags:
Las gentes con el alma pequeña siempre tratan de empequeñecer a los demás..."

El que no pot ser és que l’Equip de Govern haja de telefonar a l’oposició per contar-li les seues propostes amb “pels i senyals”. No regirem el món, MªJosé –diu el President del Plenari.

L’ambient, un poc tens, reclama la intervenció de la regidora portaveu del PP, per relaxar la reunió:
- Com Ibañez té tota la documentació, no costaria res que vos la passara a vosatros. Un poc d’organització!” –diu la regidora. La regidora del PP organitzant l’oposició, quan possiblement el que falta és organització dels qui manen, que deurien facilitar documentació i realitzar convocatòries complint els terminis legals primer, i després ampliant-los si realment es vol col·laboració.

Doncs bé, així va acabar el tercer punt de l’ordre del dia. Amb les coses ben claretes i ben organitzades. Ara ja sabem la diferència entre taxa, impost i contribució especial. I també sabem que alguna de les taxes, o impostos o contribucions, pugen, encara que "només" un 25%. Això no es res!

dimecres, 1 de febrer del 2012

PÚBLIC O PRIVAT.

Un xicotet comentari, una anècdota, però que ens indica en mans de qui estem.
El passat cap de setmana, el dissabte, es presentava a "La Rata Cellarda"un llibre. L'escriptor, Pedro Amorós, i el títol, "Jano, ante el espejo".

Durant la legislatura anterior també es va presentar un llibre de poesia, "Visions provisionals" de Sergi Torró, al mateix local, "La Rata Cellarda", un local privat. La regidora de Cultura en aquell moment, va decidir incloure l'activitat en la programació cultural municipal del mes. I va tindre resposta.

Al Ple posterior, la portaveu del PP, actual regidora de Cultura del PP, ho criticà durament: no li semblava correcte que s'anunciara en la programació cultural municipal un acte organitzat per un local privat, un bar.

El blog Oposicon Crítica del PP local escrivia el següent:


"Y otra cosa, ¿desde cuando el Ayuntamiento anuncia las actividades que se realizan en un establecimiento privado? Me estoy refiriendo en concreto a una actividad de presentación de un libro, que nadie puede negar que es una actividad cultural, y muy interesante, eso es indiscutible. Parece mentira, pero ....., el Ayuntamiento no debe entrar en hacer publicidad a actividades organizadas por establecimientos privados.
Esta actividad no está ni organizada, ni tiene colaboración alguna del Ayuntamiento, al menos eso se deduce de lo que se lee en la programación mensual de noviembre y en los carteles que los dueños de este establecimiento han repartido por la localidad, y si así era, al menos en los carteles que se anuncia se podría haber puesto el escudo, tal cual se hace con todas las actividades que se co-organizan o en las que se colabora. Además, si se organiza por el Ayuntamiento ¿será por falta de locales públicos que se realiza en uno privado? ¿Es que no hay instalaciones públicas suficientes para realizar esta actividad?Más bien parece un tanto de, “yo te anuncio gratis y así te va todo mejor”. La cultura necesita promoción, pero cada uno debe de saber cual es su sitio."

La presentació del llibre de Pedro no es va anunciar a la programació mensual (va arribar tard), però, es va anunciar al Ple de l'Ajuntament, i va anunciar l'activitat la regidora des del seu seient corporatiu. I a la web municipal també, encara que es va incloure el dia 30 de gener, quan la presentació s'havia realitzat el 28. I fou tot un èxit, de crítica i públic, que se sol dir.

A nosaltres ens pareix bé que s'anuncie la presentació d'un llibre en un local privat a la programació del mes, a la web municipal i al Plenari Municipal. Ens pareix bé ara, com ens pareixia bé abans.

Què haurà fet canviar d'opinió a la regidora i al grup municipal popular? És un canvi d'opinió encertat, enhorabona.

PLE MUNICIPAL ORDINARI. CAPÍTOL I: “AL AGUA PATOS”.

Primer punt: Lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior. No s’ha llegit l’acta i s’ha aprovat. Es suposa que l’han llegida els regidors i regidores. I resulta que falta l’escrit que Junts per Beneixama va llegir sobre la línia d’alta tensió, (d’ara en avant, “la bien pagá”), que s’ha traspaperat. S’afegirà.

Segon punt: Dictamen de la comissió corresponent sobre el “servei d’aigua potable”.
Abans de començar, cal puntualitzar: “A Beneixama l’aigua no es cara” segons l’Alcalde, repetit més d’una vegada. No és cara, potser, però, vists els preus aprovats, intentarem aconseguir que ho siga.

Cuota de servicio actual: 1,71€. Nova quota: 2,12€. Al rebut, com és de tres mesos, veuran vostés 5,13€. La nova quantitat, els pròxims rebuts: 6,36€.
Poca cosa veritat? 0,41€, el 24% d’augment.

Contador: actualment 1,71€, (al meu rebut no apareix). La nova quota, atenció: el més senzill 3,10€ (80% d’augment) i el contador més gran de tots, 74,20€ al mes.

Cuota de consumo: la mínima, actualment, 0,25€/m3. La nova quota: 0,30€/m3.
20%d’augment.

I això, per què? La bomba que es va trencar i s’ha de pagar, l’anàlisi de “grifo” que s’ha de fer, la revisió del conveni, ..., com si de nou el “contubernio judeo-masónico” s’haguera instal·lat entre nosaltres. En llenguatge planer: “A gos flac, puces en ell”.

Pregunta el regidor si no deia el conveni que el preu de l’aigua no augmentaria. I el senyor alcalde li respon que “el plec és una caixa”. L’haurà llegit?


I un poc de memòria. Quan l’anterior equip de govern va pujar taxes i impostos, entre ells l’aigua, el blog Oposicon Critica de Beneixama (ppbeneixama), escrivia el que segueix:

¿Qué ha pasado? Sencillo, que han subido los impuestos y tasas un7%, pero no se sabe muy bien de donde han sacado la cifra mágica del 7% ( ellos dicen que del IPC, pero si sumamos el del 2005 y 2006, son un 3,7 y un 2,7%, que si se suman son 6,4 %), desde las filas del PP se les pidió tuvieran en cuenta ese dato y en vez de subir ese 7%, se tuviera en cuenta el 6,4 y se subiera "solo" ( ya que estaban dispuestos a subir como fuere) el 6%. Pero como siempre, tomaron nota pero no nos hicieron ningún caso

Han subido la cuota fija del agua, que estaba en un 4,80% a un 5,13%. Tampoco es muy comprensible esta subida, nosotros jamás contemplamos al Ayuntamiento como un organismo recaudador, sino prestador de servicios. Pero con esta subida, empieza a tener un espiritu de "hacer caja". Si quieren subir, al menos redondeen a la baja, digan que suben un 5%, pero es que el 0,13 es "mucha pérdida".

BICENTENARI DEL CARDENAL PAYÀ.


Ja fa mes i mig que van presentar a l’Auditori de Beneixama el Bicentenari del Cardenal Payá i encara no ens havien dit cap activitat a realitzar , perquè, si vostés van estar presents a l’acte de presentació, ja sabran que allí ens van explicar tres biografies del Cardenal Payà, però, d’actes, activitats i projectes, res de res.
Al ple ordinari del 26 de gener ens han anunciat que faran la presentació del Bicentenari a Onil, amb un concert de la Banda de Música i la Coral d’allí. I des d’ací els fem una recomanació: que es posen d’acord els que han de parlar, perquè amb una biografia que li conten a la gent ja n’hi ha prou.
A continuació la Regidora de Cultura diu que ja havien programat una activitat: farien  un viatge. Nosaltres pensem en Toledo, Santiago de Compostela, Cuenca... però no, va i diu: “ anirem a Alcoi”. A Alcoi, a què? I ella ens trau de dubtes: “ a vore l’exposició Camins d’Art, on està la creu del Cardenal Payá que porta la Maredéu”. I nosaltres continuem pensant: “ però si el pectoral del Cardenal estem cansats de vore’l i a més la parroquia ja havia organitzat la mateixa excursió fa uns mesos”. Però ens ho torna a aclarir: “ només hi van anar 10 persones “. Segurament totes les altres persones que estaven interessades en veure Camins d’Art a Alcoi , des del mes de març que la van inaugurar, ja han anat a vore-la.

El senyor alcalde va dir a un altre ple municipal que davant la crisi econòmica li posarien imaginació, i nosaltres pensem que els està costant molt trobar-la, però els animem a que continuen buscant-la perquè haver-la, els assegurem que hi ha.

dimarts, 31 de gener del 2012

FLASS MUNICIPAL


El passat dijous assistírem al Ple Municipal Ordinari corresponent al mes de gener de 2012. I assistírem també a un espectacle deplorable, a la negació del estat de dret, de la gran democràcia, del consens i del respecte, de les grans paraules, que molt a sovint li cauen de la boca al qui en teoria deuria presidir-lo. No el presideix, no el presideix pensant en tots els ciutadans de Beneixama, almenys.

Hui, hem hagut d’escoltar el prec d’un regidor a l’Alcalde, allí, al Saló de Plens, demanant-li que faça callar als qui, durant la sessió, formant part del públic, i amb els seus comentaris i els seus gestos, li impedeixen realitzar la seua funció i seguir el desenrotllament del Ple amb normalitat. L’Alcalde diu, ho intenta almenys, que cal guardar silenci i respecte, però, el que acaba dient és que a ell no li molesten eixe tipus de comentaris, ni eixos gestos. Els fan “els seus”.

Hem vist a un sector del públic, els mateixos dels comentaris i dels gestos, dirigir-se a altres assistents, de manera despectiva, denigrant, quasi amenaçant, simplement per trobar-se allí, (i no cal que ens conte el seu sermó, les sensacions són nostres i no necessitem que ens aclarisca les nostres percepcions). I això, acabat el Ple, però, allí també, al Saló de Plens i amb l’Alcalde present.

I hem vist a una regidora actual dirigir-se a una regidora anterior, per mantenir, també allí, encara dintre de l’Ajuntament i amb la màxima autoritat local a l’edifici, una conversa amb un to totalment fora de lloc.

Nosaltres pensàvem que la crispació s’havia acabat. Ens havien repetit una i altra vegada que n’eren nosaltres els responsables i ara, quan ja no formem part de l’equip que governa, i són ells els qui manen, eixa crispació s’acabaria. Tot seria consens, respecte, treballar tots junts pel nostre poble, “l’esperit de transició”. Que lluny les bones paraules de la realitat!

I, apenes uns mesos després de les eleccions, el que sembla que hem de fer és quedar-nos a casa. No som benvinguts al Ple Ordinari de l’Ajuntament del nostre poble, (o no és el nostre poble?). Som els culpables de tot, del que ha passat, del que passa i del que passarà. Som els responsables de la crispació d’abans, d’ara i de la que vindrà. Molestem allí. Això volen fer-nos creure! O s’ho volen creure ells mateix!

Però, no, que no s’enganye. De la situació vergonyosa que hem viscut al Saló de Plens de l’Ajuntament del nostre poble, només hi ha un responsable. I embolicada entre els seus aclaridors “informes de alcaldia” i els somriures graciosos del qui mana, sabem interpretar la cara visible del despreci.