divendres, 17 de febrer de 2012

COM FER UNA NEGOCIACIÓ.

Ens ha comentat alguna vegada el senyor Alcalde, en un Ple Municipal, la duresa d'algunes negociacions en les que s'ha de participar sent la primera autoritat local i sempre en defensa dels interessos del poble. Aquestes negociacions són, de vegades, "a cara de gos". L'expressió és literal.

Doncs bé, ara s'acaba de donar el cas d'una negociació entre una empresa i tres ajuntaments per repartir-se els diners que els corresponen, segons el conveni que han signat amb l'empresa de la línia d'alta tensió.

Els diners a repartir són 400.000 € i els ajuntaments afectats en són tres, Cañada, Camp de Mirra i Beneixama. Resultat: 100.000 € per a Cañada; 100.000 € pel Camp de Mirra i 200.000 € per a Beneixama. Això és el que han signat, inclòs l'Ajuntament de Beneixama.

I com s'han repartit eixos diners? Quins factors poden tenir-se en compte per fer el repartiment?

Com que es tracta de tres poblacions, tindrem en compte els habitants.

Com que anem a plantar postes d'alta tensió i kilòmetres de fils, tindrem en compte la longitud de fils que hi ha a cada terme municipal i el número de postes de cada terme també.

Aquestes són les dades:

* Repartim 400.000 € segons els habitants (no és necessari ser matemàtic, és una regla de tres simple):
Cañada: 141.547,27 €
Camp de Mirra: 50.200,57 €
Beneixama: 208.252,14 €

* Anem a repartir-los segons els quilòmetres de línia de cada terme:
Cañada: 84.796,97
Camp de Mirra: 90.915,95
Beneixama: 224.287,06

* Anem a repartir ara segons els postes que es planten a cada terme:
Cañada: 77.419,35
Camp de Mirra: 77.419,35
Beneixama: 245.161,29

* També podem tindre en compte dos factors, longitud i núm. de postes (és un poc més complicat, però, es tracta d'un repartiment proporcional molt senzill):

Cañada: 38.285 €
Camp de Mirra: 41.048 €
Beneixama: 320.667 €

* I, per acabar anem a repartir els diners valorant els habitants, la longitud de la línia i els postes que hi ha al terme de cada poble:

Cañada: 29.190 €
Camp de Mirra: 11.100 €
Beneixama: 359.710 €

Es podria incloure també la magnitud "distància al nucli urbà" i el resultat seria encara més escandalós a favor de Beneixama.

De totes les possibilitats, la del número d'habitants és la pitjor per a Beneixama, doncs, encara hem aconseguit menys diners! 

Què els pareix la negociació? A "cara de gos"? O a cara de què? 

La nostra regidora li ho va dir al Ple: "igual ens han tornat a prendre el pèl". Igual té raó.

I açò és un exemple. La quantitat de diners que s'han repartit és una miseria. I no és el més important.

Nosaltres continuem dient NO A L'ALTA TENSIÓ!

EL RESPONSABLE DE LA LÍNIA DE BIAR.

Per què el senyor alcalde fa responsables de la línia de Biar als grups de l’oposició?
Quina relació hi ha entre la línea de Biar i la proposta actual de línia d’alta tensió?

El 4 d’octubre de 2007 es publica al DOCV la Resolució del 6 d’agost per la qual s’autoritza el projecte d’execució, l’autorització administrativa i la declaración d’utilitat pública de la línia Beneixama-Biar.

La Resolució és del 6 d’agost de 2007. Encara no fa dos mesos que el nou Equip de Govern ha pres possessió.

L’Ajuntament governat pel PSOE i JpB acaba de prendre possessió el 16 de juny de 2007. S’assabenta de l’assumpte per primera vegada en el moment de la publicació al DOCV. En el traspàs de poders d’un equip de govern a l’altre res se’ls ha dit.

I què fa?

A la Junta de Govern de 17 d’octubre s’informa de la convocatòria per al dia 25 de la reunió entre agricultors de Beneixama, Ajuntaments de Beneixama i Biar  i representants de la Cooperativa Elèctrica per informar i “dar una solución al tema de la licencia de obras de la línea eléctrica”.

Després es contarà a un Ple Municipal el que allí es va parlar. Es constata el malestar dels afectats al no haver-se’ls informat sobre el tema en el moment que tocava, quan s’hagueren pogut fer al·legacions. La mateixa Resolució ho diu:


La Junta de Govern de 28 de novembre concedeix el permís d’obres i cobra la taxa corresponent.

 Al Ple Municipal Ordinari del 31 de gener, el regidor portaveu del PSOE dóna compte de tot el que s’ha fet respecte a la línea de Biar, fent constar que “el Ayuntamiento ha estado apoyando a los agricultores y prueba de ello son las múltiples reuniones en las que ha estado presente, en ocasiones representado por mí, por el Técnico Municipal o por la Alcaldesa. El Ayuntamiento les ha prestado su apoyo hasta donde ha podido, …”

El problema és que el que ja s’ha publicat és la declaració d’utilitat pública i en el moment d’exposició pública i de presentar al·legacions res es va fer.

I quant es publica la Resolució d’exposició pública per presentar al·legacions?

· El 19 de maig de 2006.

I qui era l’Alcalde de Beneixama en eixe moment?

· Antonio T. Valdés Vidal.

I quantes reunions informatives va fer? Quantes al·legacions va presentar? Què va fer ell per impedir que la línia es construirà?

- Tot això és el que deuria explicar al poble en compte de donar les culpes als demés, als qui no les tenen.


I per què comparar una línia am l’altra? Se sap de què s’està parlant?

dijous, 16 de febrer de 2012

UNA PEL·LÌCULA DE POR: NO A L'ALTA TENSIÓ.

El divendres 17 de febrer de 2012, ens runirem, al Centre d'Associacions de l'edifici de Correus, a les 19,30 hores, totes les persones interessades  per parlar sobre la línia d'alta tensió que volen que travesse el nostre terme.

Si t'interessa dir No a l'alta tensió! acudeix i participa. Aporta la teuna opinió, les teues idees, ...
No deixes que ens imposen el que ni volem, ni necessitem.

dimecres, 15 de febrer de 2012

SOBRE LA LÍNIA ELÈCTRICA BENEIXAMA-BIAR.


El blog Populars de Beneixama ha publicat aquest cap de setmana una notícia sobre la línia d’alta tensió que a no molt tardar creuarà el terme de Beneixama a tan sols un centenars de metres del casc urbà. Els arguments també els ha repetit el senyor alcalde en els últims Plens Municipals.

Els grups polítics de l’oposició són contraris a aquesta instal·lació i així ho han manifestat on ha fet falta i on corresponia. El dissabte, a l’Auditori, vam comprovar que no sols els grups polítics de l’oposició en són contraris, hi ha part de la ciutadania de Beneixama que està en contra d’aquesta línia, hi ha gent a la que no li agrada el regal que volen fer-nos.
Allò que els Populars qualifiquen com “una importante compensación econòmica”, és, en opinió nostra, una “ínfima compensació econòmica”, més si tenim en compte la inversió del negoci que fa necessària, i imprescindible, la línia d’evacuació. No cal dir més si del que parlem és de la nostra salut o del nostre paisatge.

I un argument repetit, per l’alcalde al Plenari Municipal, i ara pel blog popular, és la línia elèctrica que va de la Central d’Iberdrola a Biar de la què ens fa responsables i ens adjudica, als que no volem línia d’alta tensió i ho diem, un “lamentable ejercició de demagogia”.

Però, abans de dir el que diu sobre el que va passar en el moment de construcció d’aquella línia, deu consultar les actes que hi ha a l’Ajuntament sobre el tema: trobarà l’acta de la Junta de Govern on es va concedir el permís d’obres per part de l’anterior govern, és cert, amb la resolució d’interés públic ja al DOCV, però també trobarà referència sobre alguna reunió informativa que es va fer i que ell diu que no es va fer.
A l’acta d’un Ple encontrarà alguna explicació referent a la reunió i al que es va intentar per impedir que la cosa anara endavant o per obtenir alguna compensació. També allí hi ha referències al que no es va fer, al que no es va informar quan tocava.
Tot això es va dir a un Ple on ell segurament no va assistir; en aquell moment ell, simplement, “no estava”, utilitzant les seues paraules “no feia vida social”. Quan el projecte de la línia de Biar es va exposar al públic i es va obrir el període d’al·legacions, això sí que podria explicar-ho bé, en eixe moment ell sí que estava.

Apel.lem al “claro ejercició de transparencia” al que ens conviden el blog Populars de Beneixama, l’Ajuntament o el Senyor Alcalde, i ens agradaria molt poder consultar de manera detallada el conveni signat sobre la línia actual i tota la documentació que l’Ajuntament va generar sobre la línia de Biar, les reunions informatives que es van fer en el moment d’exposició pública i les al·legacions presentades.

Vaja preparant la paperassa, encara queden “muchos otros vecinos” que no l’han vista. (A títol orientatiu, una data sobre la línia de Biar, perquè puga trobar més fàcilment la documentació: 19 de maig de 2006, sent alcalde de Beneixama Antonio T. Valdés Vidal).

dilluns, 13 de febrer de 2012

PLE EXTRAORDINARI DEL MES DE FEBRER.

Com podeu observar, l’Ajuntament de Beneixama dóna feina. Quasi necessitem d’un administratiu que es dedique al manteniment del blog, darrere d’un Ple n’arriba un altre i quan encara no s’ha acabat de redactar la crònica del primer, ja tens pendent el segon. Aprofitant que la cosa ja va arreglant-se li demanarem al consistori la corresponent subvenció per contractar-ne un (es tracta d’una “frivolidad” que de segur sabrà pernodar-nos qui corresponga). Serà un lloc de treball ja de l’era Rajoy. Nosaltres, uns emprenedors del milió que buscava Esteban. Vegeu com les coses ja van arreglant-se!

Només començar es va aprovar per unanimitat una operació de crèdit (operació de tresoreria: quan es demanen diners per part de l’actual equip de govern es diu operació de tresoreria; quan els diners els demanava l’anterior equip de govern era un crèdit o un préstec; l’operació de tresoreria, la que demanen els actuals governants, és per solucionar problemes econòmics a l’Ajuntament; el préstec, que el demanaven els anteriors, era per endeutar l’Ajuntament i el poble. S’entén la diferència?). Se li demanen a la Diputació 24.000€ per “necessitats transitòries de tresoreria”, que ja estan concedits.

Després s’aproven unes llicències d’obres i una sol·licitud a la Conselleria de Governació, (atenció: subvenció d’una Conselleria de la Generalitat Valenciana. És fàcil que te la concedisquen, no tant que te la paguen, alerta), d’ajuda per a la previsió d’incendis forestals per al proper estiu.

I el quart punt de l’Ordre del Dia, informes d’alcaldia, el nostre preferit.

I comencem bé. Un cas de denúncia judicial per unes gravacions fetes no recorde on ni per qui. I a l’alcalde l’han citat al jutjat per veure com ha evolucionat el cas i com ha de continuar. Ja s’han pagat unes quantitats a determinat advocat i, ara, si continuem endavant en el procés judicial haurem de pagar més. El senyor alcalde mostra uns papers junts amb una grapa que diu que valen uns 8.000 €, “este paper”- subjectant-lo en alt amb dos dits. I sense contracte professional signat –diu. (Els procediments administratius, de l’administració local en aquest cas, són diversos i variats, depenent de circumstàncies diferents: contractes, licitacions, concursos, ..., es fan de maneres distintes depenent de la quantia econòmica o del tipus de contractació. Hi ha casos en què la factura és el contracte, en d’altres no. Haurà vist la factura el senyor alcalde?)

De sobte, l’alcalde pregunta:
-          Vosaltres que faríeu? Què fem? Seguim avant?

La reacció natural dels membres del consistori haguera estat eixir d’allí fugint, però, el regidor del PP suavitza les coses dient:
-          Jo tampoc sé la història de tot açò -després de relatar-nos un símil graciós.

Els regidors opositors volen, com a mínim, estudiar el tema i pensar-s’ho i, si el tema és important per a la institució, seguir endavant.

L’alcalde no: “es tracta d’un capritxo personal, que no té res a vore amb l’ajuntament i no tenim cap interés en seguir”. “El qui tinga un capritxo personal que se’l pague”. I el contracte sense aparèixer. I tampoc s’entén per a què pregunta res!

I acabem amb la baixa per malaltia de la secretària i, com l’actual secretari accidental s’ha cansat i vol deixar-ho, ara tenim un problema, però, l’alcalde està fent gestions per solventar-lo. 

Durant la legislatura anterior es va donar una situació similar, amb el secretàri també de baixa, que en aquell moment l’hagués pogut solucionar la Diputació, això deien els membres de l’oposició en aquell moment, si li ho hagueren demanat. Ara no es pot solucionar per part de la Diputació, quan aquells opositors són ara govern, ara només afecta la solució a poblacions de menys de 500 habitants. Però, la Diputació ens ajudarà dos dies. Això és el que ens conten!

També ajudarà molt a la transparència municipal, les actes dels plens i altra documentació de l’ajuntament, penjades a la web –diu l’alcalde.

I, ara si, per acabar, anem a fer una altra operació de tresoreria, (recordeu que no és el mateix que préstec i que no és per endeutar-nos, és per pagar-li a una empresa els diners que li devem i que s’ho mereix), de 100.000 €, o 300.000 €, en funció d’una possible línia ICO o de què la Generalitat pague les subvencions que deu. Si depén d’açò últim, ja hem arribat on anàvem.

Ací sembla que l’Ajuntament ho ha de pagar tot i a tots, però a l’Ajuntament els que li deuen diners no li paguen. A aquesta empresa li paguem perquè ens ha presentat un contenciós, per què no li presentem nosaltres un contenciós a qui ens deu diners? Ja sabem que no hem de enredar-nos en pleits judicials que valen molts diners, però, sempre podríem dir-li a la Diputació que ens facilite un advocat.

diumenge, 12 de febrer de 2012

PLE MUNICIPAL ORDINARI. CAPÍTOL V i ÚLTIM: PRECS I PREGUNTES

Açò s’acaba, i ja és hora. El punt seté, “mociones i proposiciones de urgencis”, res. El vuité, “dación de cuentas decretos de alcaldia”, un rastre que no és llig i no se n’assabentem de res. I el punt nové, i últim, “ruegos i preguntas”, que no s’han presentat per escrit, però, l’alcalde farà un esforç i contestarà el que puga.

Pregunta la regidora de JpB per la casa en estat molt precari que hi ha al carrer Cardenal Payà i per l’ús que se li dóna a la Sala d’Exposicions, al Museu Poeta Pastor i a la Torre de Beneixama.
Sobre la casa en qüestió diu el senyor alcalde que pensa “clavar la pala”, que “eixes coses són lentes” i que “cal fer equivalències econòmiques i és difícil”. La regidora de Cultura diu que està tramitant exposicions per a la primavera, que a la Torre encara té el vidre del terra trencat i no l’obri, i que per a unes coses i altres no té gent ni diners per obrir les dependències. Se li ofereix la possibilitat de voluntariat que se’n faça càrrec. A l’alcalde li pareix molt bona la proposta.

El regidor portaveu del PSOE li pregunta per la situació de la policia municipal: dos del tres policies acabaran el seu contracte i no se li renovarà. S’ha estudiat la possibilitat de mancomunar el servei, però, els altres pobles implicats no volen. I li pregunta també per l’antena de telefonia mòbil que s’hauria d’haver llevat i que encara continua on estava i respon l’alcalde que se n’ha descobert una altra a un altre edifici del poble que el que vol és ampliar la seua potència. La setmana que ve estarà l’antena fora i a l’ampliació de l’altra se li ha dit que no. I nosaltres que ho pugam vore!

El regidor del PSOE li pregunta pel balanç econòmic de la fira “Beneixama, xe que bo!” a la que la Generalitat Valenciana li ha minorat la subvenció inicialment concedida. Com que l’alcalde no té papers no pot donar detalls.

I per acabar el portaveu del PSOE li prega que avance les convocatòries de comissions informatives i juntes de govern per tenir més temps per estudiar els assumptes a tractar i que “controle els comentaris, gestos, rialles, que es produeixen als Plens, mentre els regidors parlen i fonamentalment al punt d’informes d’alcaldia".

Diu l’alcalde que “en fin …”, “no se puede molestar…”, “es decir…”, “así bajitos…”, “todo en su justo término está…”, “però, tampoco se trata de venir a una càrcel…” i el remat final: “A MI PERSONALMENTE NO ME MOLESTAN”.

O siga, que a l’alcalde, al qui presideix el Plenari, al que sap quin és el funcionament de la sessió i les funcions dels regidors i del públic, no li molesten comentaris, gestos i rialles dels assistents. Els qui assistim com a públic i guardem les formes i el respecte, encara que els seus gestos, els seus somriures i les seues frases inacabades, plenes de punts suspensius, ens fan riure i al mateix temps ens donen vergonya, podrem manifestar, allí, al Saló de Plens, la nostra satisfacció o la nostra indignació, la propera sessió. “A ell, personalment, no li molestarà”.