dimecres, 21 de març del 2012

EDUCACIÓ PÚBLICA VALENCIANA.


Els últims mesos, el sector educatiu  valencià ha conegut dos consellers  d’educació després d’haver-nos abandonat Alejandro Font de Mora, home poliglot per excel·lència. José Císcar primer, ara vicepresident i portaveu, Mª José Català després, consellera actual. Són dos nouvinguts a les conselleries i al món educatiu en concret.

Les retallades aplicades durant els últims temps a l’educació pública valenciana, en personal, en drets laborals, en reduccions del 50% en el complement del sou unit a la formació del personal docent i eliminació total d’aquest complement a partir d’aquest mes, els endarreriments en el pagament de despeses ordinàries a centres i instituts, beques per pagar, bonollibres sense pagar tampoc ... han provocat la reacció del sector docent, de l’alumnat, dels pares i mares, dient no a les retallades en educació i amb mobilitzacions multitudinàries al carrer durament reprimides, de manera impròpia a una societat democràtica. Els responsables segueixen en els seus càrrecs.

Però, la cosa no acaba ací. Saben que poden tindre un sector que els plantege  problemes i, aquesta última setmana, han augmentat la seua pressió sobre el sector educatiu. A la ràdio, als diaris, a la RTVV,  a la web propagandística de la Conselleria d’Educació, insisteixen en presentar els docents i l’educació com els màxims responsables de la crisi econòmica que ens estan fent patir i del desficaci econòmic dels últims anys, del qual són ells els únics responsables, ells o el seu partit. Saben que la societat valenciana, desconeixedora dels detalls del món educatiu, del funcionament d’escoles i instituts, es creuran allò que ells, a força de repetir-ho, els conten.

Mª José Català i José Císcar tenen idees innovadores i rellevants que van a definir el camí de l’educació valenciana els pròxims segles (com també les té el nostre alcalde):

-   “El proper curs es treballarà el 23 de desembre, no hi haurà vacances a l’escola fins el 24, vespra de Nadal”. Aquesta mesura realment revolucionària, aconseguirà superar totalment el fracàs escolar del que nosaltres, la Comunidad Valenciana, és capdavantera a nivell espanyol, europeu, quasi mundial, després de quinze anys de gestió del partit popular.

-  * “Durant el mes de juliol, el professorat estarà al servei de l’administració: realitzarà activitats burocràtiques, de reforç, de formació”. Aquesta és una altra proposta de Mª José i José sorprenent, nova, trencadora,... Això, la gent que no ho sap, s’ho creu, (per exemple el nostre alcalde), pensa que és una mesura nova magnífica. Una part dels membres de la comunitat educativa ho sent i diu: “molt bé, menys vacances i més treballar”.
Quan la consellera Mª José Català va prendre la primera comunió, els mestres ja dedicaven juliol a la seua formació. Ara, ella i José, han llevat del sou el complement que ens pagaven per eixe compromís de formació i actualització. La normativa legal actual ja contempla, des de fa molts anys, dedicar el mes de juliol a formació del professorat, però, si eixa formació depenguera de les activitats que l’administració és capaç d’ofertar, els mestres, a hores d’ara ja no se’n recordarien de llegir i escriure. No sols no són capaços d’organitzar una adequada formació, no, no seran capaços de pagar al professorat que s’encarregue de desenvolupar eixes activitats formatives. Amb els diners pagats a Santiago Calatrava per la maqueta, s’hagueren pogut organitzar i pagar moltíssimes activitats de formació per al professorat, fins i tot en juliol.

- * La conselleria d’educació aplicarà un pla plurilingüe que aconseguisca una societat valenciana anglòfila. Començarà en educació infantil on no disposen de professorat capacitat per introduir noves àrees en anglés, (diuen que el 10% del professorat actual d’infantil està habilitat, que no és el mateix que preparat i capacitat). Com no estan capacitats ells per organitzar cursos de formació per al professorat, ni molt menys pagar-los: Yes, we can’t. (Diferent al Yes, we can d’Obama).

-  * I una de les últimes propostes de la nostra consellera és una reforma en profunditat del servei de menjadors escolars. Està redactant una nova ordre que organitzarà de manera perfecta el servei: Pla de Menjador, Projecte Educatiu de Menjador, 20 menús tipus, ...etc.
Quan Mª José no havia acabat encara l’escola primària ja existia l’ordre de menjadors escolars que indicava tot açò. Els últims 15 o 20 anys, a les escoles amb menjador, s’han redactat, tots els cursos, durant el nostre període vacacional de juliol, plans, projectes, pressupostos, menús, ...etc. I hem fet funcionar els menjadors malgrat que, la conselleria no ha pagat ni un cèntim d’euro en tot el curs actual als menjadors. Igual amb els diners que li han donat a Bernie Ecclestone s’hagués pogut pagar als menjadors els diners que li deuen des d’octubre o no caldria haver retallat les beques destinades a l’alumnat.

Els honorables consellers José Císcar i Mª José Català tornaran a Teulada i a Torrent i l’escola pública valenciana continuarà funcionant, formant el seu alumnat  i preparant-lo per a un futur millor que el present on ens han portat tots aquests governants que no ens mereixem. Saben que estan fent? Ens prenen el pèl i es burlen de nosaltres?

·      A la web d’educació  http://www.edu.gva.es/ podeu seguir dia a dia totes les activitats de la nostra consellera. També es pot llegir el seu impressionant curriculum.
·          Al youtube hi ha algunes de les seues memorables actuacions.