dijous, 6 de desembre del 2012

PLE ORDINARI NOVEMBRE 2012: SENDER (BI)CENTENARI.

La regidora de Cultura, Mª Ángeles Rivas, a l'apartat d'informes d'alcaldia, va prendre la paraula per anunciar-nos els "actes finals" de la celebració del Bicentenari del Cardenal Payà:

"El dia 30 de novembre, taula rodona, i el dia 1 de desembre, concert homenatge al Cardenal Payà a càrrec de la Banda de Música".

"El dia 2, juntament amb el Grup de Muntanya, s'inaugurarà el camí/senda Beneixama-Onil".

I fins ací va arribar. L'Alcalde pren la paraula per aclarir conceptes: "No és realment una inauguració. Volíem fer-la junt a l'Ajuntament d'Onil i ha hagut un problema d'agenda, ..., com és una senda que no està catalogà, ..., un altre dia la farem, ..."

Ja han canviat les coses. 

De nou la regidora: " ... el Grup de Muntanya ja tenia establit el dia, ..., i ja en farem una altra més oficial ...".

En què quedem?

Podem fer ús de la programació mensual de desembre per avançar per la senda:


La marxa a Onil es va fer per part del Grup de Muntanya. Ara bé, es va fer per la senda del Bicentenari? Era una activitat més de la celebració? Fou una inauguració? Va assistir representació d'Onil? És un sender catalogat i senyalitzat? L'eixida es va fer a les 8 del matí? Des de la Replaça?

S'havia consultat el traçat del sender amb la Comissió Organitzadora del Bicentenari? 

És preocupant. Algú hauria d'aclarir el tema. Sabem que podem anar a Santiago de Compostela seguint el Camino de Santiago "Ruta del Cardenal Payà" i no sabem si arribarem a Onil per la Senda del Bicentenari.

En aquests moments de crisi profunda, caldria aclarir quin és el camí a seguir i no confondre més encara els caminants.

dilluns, 3 de desembre del 2012

HIJO PREDILECTO BIS.

El passat dijous, l'Ajuntament de Beneixama va aprovar la declaració de Hijo Predilecto de Beneixama del Cardenal Payà.

Suposem que és la primera vegada que l'Ajuntament el declara Hijo Predilecto, però, no l'únic. Almenys la placa commemorativa situada a la casa on va néixer, ja li adjudica el títol des del 1942. (El Programa de Festes d'enguany publica també una fotografia d'aquesta placa).



No sabem si es tracta d'una errada o una duplicitat de títols. Per exemple, al mateix Programa de Festes, el Cardenal naix el 20 de desembre del 1811 a un dels articles, mentre que a un altre, va nàixer un mes abans, el 20 de novembre de 1811. 

Tampoc la casa natal i la casa on va viure queden ben situades al plànol de la localitat: les dues aparéixen fotografiades, però, la casa natal diu que està "al carrer de la Séquia o del Molins, actual carrer Alferis Julio Conca", mentre que la casa on va viure, que és la situada al carrer la Séquia, (Cardenal Payà actualment), no indica on està.

Sobre els estudis primàris també hi ha discrepàncies: un dels articles del Programa diu que els va fer a Castalla, al Convent de Sant Sebastià; altre diu que va realitzar estudis a Biar i Onil, abans d'anar a València al Real Col·legi del Corpus Christi. Potser fóra als tres pobles.

Són dubtes que, després d'un any de celebració del Bicentenari, caldria deixar clars. Encara que sabem que "les coses estan fent-se bé" i que "s'ha de saber distingir el gra de la palla". Així ens ho va dir l'Alcalde al Ple.