dimecres, 30 de novembre del 2011

PLE MUNICIPAL: INFORMES D'ALCALDIA.

Quasi arriba el moment. El moment que tant esperaven de la nit. Després que les regidores ens hagen contat, des dels metres d’esparadrap que hi ha a les farmacioles municipals, a l’emblemàtica instal·lació d’una antena WiFi damunt del campanar de l’església, diu l’alcalde que ell vol dir alguna cosa més. I tant com va dir!

Primer, que la secretària municipal està malalta. No ho sabien vostés, veritat? Doncs ja ho saben: la secretària municipal està de baixa per enfermetat. I quan de temps durarà la malaltia? No ho sabem tampoc. I què fem? Substituir-la si podem.

Buscarem per Diputació. Alguns diuen que les Diputacions no serveixen per a res i que cal llevar-les. Doncs no, nosaltres troben allí un advocat, un secretari o musiqueta per als premis Poeta Pastor, que allí hi ha de tot. (L’anterior legislatura, quan l’anterior secretari també estigué de baixa per malaltia, l’Ajuntament també va buscar un possible substitut en la Diputació. En aquell cas, no el va trobar).

Que no apareix un secretari per la Dipu? En busquem un “que puga fer algun tipus d’acumulació, encara que estiga en altre poble, que puga vindre unes hores ...” –diu l’alcalde. No sé, ja vorem si hi ha algun secretari per altre poble que puga ... És millor que miren pels pobles del voltant, per si de cas, per a què s’ha de fer gran trasllat de mobles?, millor que siga de propet.

Diu l’alcalde que ha hagut una errada en els resultats de les eleccions. Estic d’acord! Però, no una, n´hagut vàries; 186 en el Congrés crec, i 136 en el Senat. I la més grossa de totes ací, a Alacant. Sabeu qui és el Diputat més votat?  Federico Trillo, ex-ministre de Defensa amb un anterior govern d’infausta memòria.

Conta també el senyor alcalde que ja ha consultat amb el “servei juridic” la possible incompatibilitat de la funció d’Alcalde i de Regidora amb el treball a “una assessoria”, i no hi ha cap “incompatibilitat de naixement”, així, tal i com sona. Li ho han dit, però, com que no ho té per escrit, si l’oposició vol el demana, l’escrit. L’oposició vol i l’alcalde diu que el demanarà. Queda pendent l’informe del “servei juridic”, per escrit, que diga que no hi ha cap incompatibilitat, ni de naixement, ni de bateig, ni de primera comunió, ... del treball a “una assessoria” i el càrrec d’Alcalde, (càrrec remunerat, malgrat la gran crisi), i el càrrec de Regidora, (també remunerat, malgrat la gran crisi).

A continuació, un recordatori dels temes judicials de l’anterior corporació municipal, que ja va encetar l’actual alcalde el Ple anterior i que ell creu que “lo correcte” és informar de com acaben. Llig un parell de resolucions judicials contràries als interessos de 
l’Ajuntament.

De vegades una sentència judicial mana al condemnat el fer pública la sentència. En aquest cas no. Ho decideix l’alcalde actual.

I de vegades el fer-ho públic vol dir que es faça pública la sentència a un diari o a una emissora de ràdio. Ací es fa pública a un Ple municipal.

L’Alcalde creu que ho ha de fer així perquè són sentències contra l’anterior corporació. Està equivocat. Aquestes sentències són contràries als interessos de l’Ajuntament de Beneixama, de l’Ajuntament del que ell és alcalde ara i al que no està defensant com toca.

Aquestes decisions judicials ha de complir-les; potser podria reclamar-les; pot pactar acords entre les parts afectades, en ningun cas contraris als interessos de l’Ajuntament; pot, fins i tot, demanar disculpes als afectats en nom de l’Ajuntament del que ell és ara el màxim responsable. 

Però, quina motivació té fer públiques aquestes resolucions judicials a un Ple Municipal des de la cadira presidencial? Ho podria fer el candidat del PP a l’alcaldia en plena campanya electoral. Ho podria fer el president del PP local a una reunió de la seua junta directiva. Però, no és el comportament correcte de l’Alcalde de l’Ajuntament de Beneixama.

PLE MUNICIPAL: UNA ANUL.LACIÓ I UNA MOCIÓ URGENT.


Punt 4: “Anulación de delegación en SUMA de la tasa de recogida de basuras y residuos sólidos urbanos”.

En la sessió ordinària del 31 de març del 2011 es va delegar en SUMA la recaptació de les taxes de “recogida de basuras y residuos sólidos urbanos”. Ara, vuit mesos després, l’alcalde proposa que s’anul·le la delegació. I és que el que cobra ara és Aquagest i el senyor alcalde “intueix que aquesta empresa és més eficient en la cobrança de l’aigua que quan la feia l’Ajuntament”, i que només es queda amb el 3% mentre que SUMA es quedaria el 5%, i que cal fer unes ordenances que creu que ja es deurien haver fet i potser ell no vol fer-les, però, Aquagest li passarà els impagats a l’Ajuntament i SUMA s’encarregaria de cobrar-ho tot encara que tinguera que recòrrer a l’embargament, … moltes coses. [El desgavell que llegiu ací, és el desgavell que es va escoltar allí].

Ara, s’anul·la amb la majoria del PP. En aquell moment es va aprovar per unanimitat, inclosos els vots del PP.

Punt 5: Proposta de l’alcaldia per a constituir una comissió executiva que organitze els actes del bicentenari del Cardenal Payá: “20 de diciembre, 200 años del nacimiento del Cardenal Don Miguel Payá Rico”.
La comissió que hui es constitueix ja està formada i ja s’ha reunit. Al regidor del PSOE també li agradaria formar part de la comissió encara que, segons indica l’alcalde, aquesta comissió no té representació política: per exemple, allí està l’alcalde de Beneixama, la regidora de cultura de Beneixama, el diputat de cultura de la Diputació, l’alcalde d’Onil, la regidora de cultura d’Onil, … entre d’altres. Volia dir que no volia que en tinguera més de representació política.

L’acte d’inici diu la regidora que serà el dia 17 de desembre, a l’Auditori. Sobre les activitats a desenvolupar i, el què és més important en aquests temps de crisi, la qüestió econòmica, no va dir res: ja sabeu que es pot fer una senzilla classificació de les activitats com  “activitats amb dèficit” i “activitats  que de cap manera tenen dèficit”.

No acaba ahí la cosa i apareix en escena el Poeta Pastor. I que fem ara amb el poeta i el cardenal, els dos el mateix dia a l’Auditori? Doncs que els dos són fills del poble i no volem donar preheminència a l’un sobre l’altre. 

Per tant, el lliurament de premis Pastor Aicart el llevem del dia 17, que estava previst des de feia mesos, i col·loquen eixe dia el Bicentenari per si venen personalitat polítiques o personalitats religioses de fora, (al premi de poesia poden vindre com a molt un parell de poetes, encara que siguen de fora), i el concert de música previst pels premis de poesia el pasem a l’acte cardenalici i ja en buscarem un altre per la Diputació per a l’acte poètic, que passarà al dia següent. Què els dos actes són igual d’importants, eh!

Tot açò  ho conta la regidora al Ple tal i com li ve al cap. Sobre l’acte de lliurament de premis de poesia no sap gran cosa, sols que caldrà posar-li imaginació. [Acabant el Ple, el rastre es farà més gran encara quant apareguen diferents persones relacionades amb la CAM i també la pròpia CAM en boca de la regidora].

Per rematar la feina, pren la paraula la regidora de Serveis Socials i comença dient: “Yo por mi parte …” amb un canvi brusc d’idioma que deixa sorprés al públic assistent, millor dit, a part dels assistents.

diumenge, 27 de novembre del 2011

PLE MUNICIPAL: MOCIONS

A poc a poc anava acostant-se el punt important de l'Ordre del Dia. Però, encara quedaven algunes mocions: una en va presentar el PSOE i l'altra JpB.


Moció PSOE “sobre impuesto de patrimonio”.

Presenta el PSOE una moció que vol, cas de ser aprovada pel plenari municipal, “instar al Consell a que adopte el impuesto de patrimonio” i que “estos fondos se destinen a programas de empleo juvenil a través de los ayuntamientos”.

El PP municipal, diu el seu portaveu autèntic, el senyor alcalde, (la portaveu és la regidora Rivas García, que està allí i calla), votarà en contra, segur com està que el nou govern, amb noves mesures tributàries, va a “traure este país del forat en el que s’encontra”.

Aleshores la moció no prospera, al votar el grup municipal del PP en contra d’instar al Consell a res, i en contra que els fons que podrien recaptar-se d’aquells que més tenen es dediquen a programes que fomenten el treball dels joves per part dels Ajuntaments.

Imagineu que la Generalitat Valenciana cobrarà l’impost de patrimoni, i el cobrara a aquelles persones que més tenen, i després dedicara els diners recaptats a promoure el treball entre la gent jove. I ho fera destinant eixos diners als Ajuntaments, per a què foren ells els que aplicaren els programes directament entre la joventut que realment necessita el treball i no en té. Doncs no: el grup municipal del PP no vol, però no vol ni dir-li-ho al Consell.

Moció JpB sobre declaración de bé de rellevància local de la sèquia mare.

El Grup Municipal JpB proposa al plenari que inicie els tràmits  per declarar la séquia mare com a bé de rellevància local i siga inclosa al catàleg municipal de bens i espais protegits.

El senyor alcalde té dubtes, (el senyor alcalde té dubtes sempre, excepte en alguns casos concrets que no té ningun dubte i precisament és en els que tenim dubtes nosaltres), i proposa deixar-ho damunt la taula fins que faça alguna consulta sobre el tema i la seua relació amb la redacció del Pla General d’Urbanisme.

El senyor alcalde posa per davant el Pla General i considera la proposta supeditada al Pla, quan l’esperit de la proposta el que intenta és valorar com toca la séquia mare de l’horta de Beneixama, evitant que el Pla General d’Urbanisme puga afectar-la de manera negativa. I és precisament ara, quant el Pla està en redacció, quan és pot incloure la proposta, si de veritat la considerem important, i tramitar un pla que li done a la séquia mare la importància històrica i cultural que té.

Damunt la taula queda la proposta i la seua responsabilitat.

APROVACIÓ DE L'ACTA.


El Ple Municipal va aprovar l’acta de setembre per majoria, no per unanimitat, amb cinc vots a favor (PP) i tres vots en contra (PSOE i JpB). El Ple anterior no s’havien posat d’acord en la redacció de l’acta.
El senyor alcalde diu que vol afegir una nova redacció a la que ja s’ha fet perquè considera que el que va dir ell no s’arreplega bé en la redacció actual i l’escrit que ara preten afegir “reflexa infinitament més la realitat que el que va escriure la secretària”. I du escrit el paràgraf que col·locaran a continuació d’una determinada paraula de no sabem quina pàgina: les actes són documents que quan passen els anys es converteixen en història i cal que queden com toca.
Però, tenim també altres motius contundents:
·      Aquesta nova redacció “és exactament el que es va dir, ho vaig dir jo”.
·      “Vicente: es lo que yo dije por que lo dije yo”.
·      “No val la pena filosofar”.
·      “Al final, Mª José, és sí o no”.

Total que va ser que sí. Però també fou que no.