divendres, 3 de febrer del 2012

PLE MUNICIPAL ORDINARI. CAPÍTOL II: TAXES.

Vostés saben quina és la diferència entre un impost i una taxa? I entre la taxa i la contribució especial? Jo tampoc. Però, no es preocupen, el nostre alcalde ho sap, i ens ho va explicar al Ple.

Aprofitant que estàvem allí i que al segon punt de l’ordre del dia figurava l’aprovació del dictamen de la comissió corresponent sobre ordenances fiscals, van decidir augmentar alguns preus públics.

Primer els preus que paguen les paradetes de venda que ocupen sol públic, per exemple, els venedors del mercat. Ara paguen 0,80 € per m2 i dia; a partir de l’aprovació pagaran 1 € per metre lineal i dia. Si mires les quantitats, es tracta un augment lleuger, 20 cèntims, només el 25%.
Però, què significa el canvi de m2 a metre lineal? Jo no ho sé. És una qüestió trigonomètrica, semblant a les pujades anteriors que estaven relacionades amb una fórmula polinòmica, (això va dir la regidora). Significa això que aquestes pujades de preus només s’aplicaran a aquells que han acabat l’ESO? Crec que no.

Després se’n va aprovar una altra sobre ocupació del carrer per obres o similars. Concretament els seus articles 8, 10, 11 i 13. I què diuen eixos articles? No ho sabem, no ens ho van dir al Ple. Ni el que deien els articles ni els preus vells ni els nous. Possiblement estiguen inclosos dintre de la Teoria de Conjunts.

Tot açò està bé. Ja sabíem que el PP no anava a pujar cap impost, ho tenien al seu programa electoral, i ho havia dit Mariano en diferents ocasions. És tracta de taxes. (O potser siguen contribucions?).

MªJosé, la regidora de JpB, diu que els regidors del grup s’abstindran. No han tingut temps per estudiar aquestes propostes, no han tingut ocasió de presentar propostes alternatives, volen temps per llegir les ordenances i reflexionar sobre elles per aportar idees positives. Diu que ells vulgueren col·laborar, però, si no es facilita informació sobre els temes de debat amb temps per estudiar-los, no poden. Per eixe motiu s’abstindran.

“Ojalà quan torneu a governar feu la mateixa trasparencia que estem fent mosatros” –diu l’alcalde. Que a continuació introdueix el concepte “d’al·legalitat”. Atenció, que al·legal no és el mateix que il·legal.

Arribats a aquest punt, ve bé un recés i una frase per a la reflexió, que he llegit a l’última novel·la de Pérez Reverte que em van regalar els Reis Mags:
Las gentes con el alma pequeña siempre tratan de empequeñecer a los demás..."

El que no pot ser és que l’Equip de Govern haja de telefonar a l’oposició per contar-li les seues propostes amb “pels i senyals”. No regirem el món, MªJosé –diu el President del Plenari.

L’ambient, un poc tens, reclama la intervenció de la regidora portaveu del PP, per relaxar la reunió:
- Com Ibañez té tota la documentació, no costaria res que vos la passara a vosatros. Un poc d’organització!” –diu la regidora. La regidora del PP organitzant l’oposició, quan possiblement el que falta és organització dels qui manen, que deurien facilitar documentació i realitzar convocatòries complint els terminis legals primer, i després ampliant-los si realment es vol col·laboració.

Doncs bé, així va acabar el tercer punt de l’ordre del dia. Amb les coses ben claretes i ben organitzades. Ara ja sabem la diferència entre taxa, impost i contribució especial. I també sabem que alguna de les taxes, o impostos o contribucions, pugen, encara que "només" un 25%. Això no es res!