dissabte, 5 de maig del 2012

CITA PRÈVIA PER AL METGE.

Aquestos dies hi ha una certa pol·lèmica al poble, pel canvi en la forma de demanar hora per anar al metge.
Volen que telefonem a un altre Centre de Salut o que utilitzem la web per apuntar-nos al metge i que s'acabe el servei que l'Ajuntament prestava per fer-ho.

És molt senzill. És el futur -diuen.

Segurament sí. La major part de la gent no tindrà cap problema si el telèfon i la web funcionen. Altra, acostumada a pasar personalment per l'Ajuntament i apuntar-se tindrà més dificultats. Algunes persones no tenen telèfon ni molt menys saben utilitzar internet. Fonamentalment persones majors a les que, a més, els agradava i, potser necessitaven, el tracte personal.

La Conselleria de Sanitat ha instal·lat el sistema ABUCASIS per realitzar totes aquestes funcions i és el que toca fer. El funcionari municipal que dedicava temps a aquesta tasca podrà fer-ne altra -diuen també des del poder municipal.

El sistema ABUCASIS ja porta temps funcionant. El que ells volen presentar com una novetat és una novetat a Beneixama, és una realitat a molts altres llocs. Com tots els sistemes informàtics funcionen bé, quan funcionen, i presenten problemes en altres ocasions que obliguen a tirar mà de la llapissera.

Mireu un exemple: es tracta d'un poble pròxim de menor població que Beneixama. També té un Centre de Salut de referència a partir de les tres de la vesprada i els caps de setmana.

El Centre de Salut local té l'ordinador i la línia telefònica que necessita i de 8 a 9  h del matí, un treballador de l'Ajuntament, no funcionari, es desplaça al Centre de Salut i pren nota de les sol·licituds, per telèfon o personalment, a la gent que es desplaça allí; immediatament ho tecleja a l'ordinador utilitzant el sistema ABUCASIS. Quan, a les 9 comença l'atenció mèdica, el treballador municipal deixa el centre amb totes les sol·licituds dintre de la web a disposició del metge o pediatre. 

Ha necessitat una hora de treball i a atés, per telèfon o personalment, a tot el que ho ha necessitat. El Centre de Salut, a més dels professionals disposa també del servei de cita i del sistema informàtic sense dependre d'un altre Centre de Salut d'un altre poble. Eixe poble, menudet, és capaç de gestionar-se ell el sistema de cita per al metge, és un servei més per al Centre de Salut i per a la ciutadania local.

El que es preveu per a Beneixama, al cap del temps funcionarà amb normalitat, esperem!, però, haurem perdut un servei que teníem al nostre poble, una part de la gestió pròpia de la salut local i una atenció personalitzada per a la ciutadania. Podem canviar el sistema actual, però, exigim que la nova forma d'apuntar-se al metge es faça des d'ací, que el nostre Centre de Salut ho gestione, que el sistema ABUCASIS s'implante ací i que l'Ajuntament facilite l'atenció personalitzada al seus habitants (el funcionari municipal atendrà necessitats bàsiques dels ciutadans o, en cas contrari, classificarà papers en registres o carpetes durant una hora, l'elecció és fàcil si apliquem el sentit comú).

Modernitzarem la nostra gestió sanitària i atendrem personalment les sol·licituds de cita per al metge si el servei es queda a Beneixama. Evitarem un poc de treball a un funcionari, però, perdrem una part de la nostra autonomia local, passant a dependre en un servei bàsic d'un altre Centre de Salut i d'un altre poble, si ho traslladem allí. Per molt bé que funcione, és un pas enrere si perdem la gestió pròpia. Deurien pensar-ho millor!

* Ara que comença a parlar-se de fusions d'Ajuntaments menudets, és molt perillós anar delegant funcions i serveis municipals en altres poblacions voluntàriament.