dijous, 3 de maig del 2012

LÍNIA D'ALTA TENSIÓ II


Estimats amics, benvolguts companys: no volíeu caldo, dues tasses.

Hui, per casualitat,  hem llegit al diari oficial de la Comunidad Valenciana la Resolució de 13 de gener, (suposem que també l’haurà llegida el senyor alcalde, perdó, la tindrà ben estudiada el senyor alcalde, que és esta, eh!, esta), de la Direcció General d’Avaluació Ambiental i Territorial, per la qual s’ordena la publicació de la resolució complementària corresponent al projecte d’instal·lacions eòliques de la zona 13.

I direu vosaltres, i això què és? Doncs, molt simple. A la Serra de la Solana hi ha alguns que volen plantar molins de vent per a la producció d’electricitat, “energia neta”, però, amb un xicotet inconvinent: en produeixen molta i no se la pot endur ningú en la butxaca. S’ha d’evacuar mitjançant una línia d’alta tensió. 

I on creieu que anirà a parar? Sí, heu encertat.

De moment, la Resolució li diu a la part interessada, “la parte contratante de la primera parte será considerada como la parte contratante de la primera parte.”, (que diria Marx, Groucho, no Carlos), que quan va presentar la declaració d’impacte ambiental dels molins no va presentar el projecte d’evacuació de l’energia elèctrica produïda i l’ha de presentar ara. Li dóna les corresponents instruccions, qüestions tècniques i de procediment i diu alguna cosa que ens interessa:
-          Hi haurà una línia, soterrada, que replegarà l’energia de molineta a molineta i la durà a la zona de “El Morrón”, a Villena. (Una subestació entre els molins 2 i 4).

-          D’allí anirà a Beneixama i s’ajuntarà amb la línia d’alta tensió de l’empresa Enerstar (suport 58, que ja està passat Beneixama. Potser parle del projecte anterior d'Enerstar) i s’evacuarà a la Subestació de Beneixama. Aquesta seguirà el mateix traçat de la que ara volen col·locar-nos, o siga que en tindrem dues línies d’alta tensió. (Pels mateixos postes? Amb uns altres? Pareix contradictori que duguen tota l’energia a la zona occidental per portar-la de nou a la zona oriental, la subestació d’Iberdrola a Beneixama. No sabem més ja que no hem vist nosaltres els mapes de la zona eòlica 13).

-          Aquesta també serà de 132 Kv, igual que l’actual, que també, potser, passarà  a uns centenars de metres del poble. (No seria més simple i amb un menor impacte baixar-la de la part oriental de la serra a la subestació d'Iberdrola?)

Ara, l’empresa, ha de refer i presentar el projecte i, presentar-lo a exposició pública amb 30 dies per al·legar, però, la Resolució  és del 13 de gener, està signada el 13 de gener i publicada al DOCV el 6 de febrer de 2012, han passat tres mesos, i en qualsevol moment pot publicar-se l’exposició pública i només tindrem 30 dies per presentar les nostres al·legacions si volem. Desconeixem si encara que el traçat siga el mateix que l’altra línia, també s’haurà de presentar un nou projecte i un nou període d’al·legacions per a la línia que vaja de “El Morrón” a Beneixama. Desconeixem si també es signaran convenis municipals amb l’empresa per import de 200.000 € o més, que ajudaran a pagar tot el que devem i evitaran que se’ns quede “cara de tonto”.

Haurem de fer alguna cosa.

Si algú vol llegir la Resolució completa: 


http://www.docv.gva.es/datos/2012/02/06/pdf/2012_1075.pdf