dissabte, 31 de maig del 2014

PLE ORDINARI DE MAIG: ORDENANCES.

Jo ho anunciàvem i es va complir la premonició, el Ple Municipal de caràcter ordinari corresponent al mes de maig va tenir lloc ahir a l'hora prevista. Ni l'autoritat, ni l'oratge, ho van impedir.

Només va durar tres hores i mitja, o siga, un poc més que la final de la "Champions". Fou un Plenari tranquil, relaxat, amb algun detall interessant, d'eixos que dius, açò no és el que pareix, la realitat és altra.

Va començar amb l'aprovació de les actes de les dues sessions anteriors, la ordinària de març i l'extraordinària amb motiu de l'elecció de les meses electorals de les eleccions europees.

Després, unes quantes modificacions d'ordenances municipals i alguna adhesió, totes elles qüestions de tràmit:

- Adhesió a la central de contractació de la Diputació d'Alacant. 
Es tracta de contractar serveis públics en grup, amb el patrocini de la Dipu: telèfon, electricitat, ...; se suposa que si compres junt a altres ajuntaments aconseguiràs millors preus. Adherir-se a aquesta central de contractació no suposa cap compromís -diu el Secretari-, si vols participes d'una compra, sinó t'interessa, no. Pot servir també per comprar bolígrafs, suposem. No és el mateix comprar una caixa de 50 bolígrafs per a l'Ajuntament, que comprar-ne un lot de 5.000 i repartir-los entre els ajuntaments de la província. Sempre eixiran més barats. Tot açò està molt bé, ara, qui controlarà la gestió d'aquesta central de contractació? Luisa?Aquest és el quid de la qüestió.

- Aprovació de modificació de l'ordenança fiscal sobre clavegueram. 
El passat Ple ja es va aprovar l'augment de taxes, però, se'ls va oblidar la modificació de l'ordenança que fan ara. Les taxes s'han augmentat un poquet, segons el que diu la "fòrmula polinòmica", només cèntims, però, han estat cobrant-se des de gener sense modificar l'ordenança, cosa que no s'haguera degut fer. Ara es modifica aquesta norma per normalitzar la situació. El montant econòmic no té importància en aquest cas, el que és important és que l'Ajuntament haja estat cobrant cinc mesos a la ciutadania una taxa que no hauria d'haver cobrat. Què farien si de compte de cèntims parlàrem d'euros per mes i per família?

- Modificació de l'ordenança sobre comptadors d'aigua.
El mateix que l'anterior, ara referit als comptadors d'aigua potable. En aquest cas s'aprova l'augment de la taxa i de l'ornenança, o siga, que ja poden començar a cobrar-nos l'augment. També va revolant per ací la "fòrmula polinòmica" i també es tracta de cèntims l'augment. Cèntims + cèntims, fan una quantitat més gran de cèntims.

- Modificació ordenança Escoles Esportives Municipals.
En aquest cas es tracta d'una reducció. La taxa dels cursets de natació baixa de 50 a 40 €. S'espera una subvenció de la Dipu que tape aquest forat. També modifiquen l'article que parla del que paguen "jubilados/pensionistas", que és una taxa inferior a la que paguen la resta d'abonats en el grup de gimnàstica de manteniment. Ara només dirà "jubilados", els pensionistes caldrà que paguen el preu ordinari. La Regidora de Junts es pregunta si en són tants, els pensionistes, com per modificar una ordenança. S'aprova.

- Ordenança municipal sobre animals de companyia.
Ja s'havia parlat sobre el tema al començament de la legislatura i s'havia postposat la modificació d'aquesta ordenança. Arriba ara al Ple per modificar la ja existent des de que es cobrava en pessetes. Aprofiten la modificació per rebaixar els preus de les multes seguint el model que aplica l'Ajuntament de Novelda: l'anterior ordenança aplicava una multa per a les faltes molt greus de 6.000 a 18.000 €, una ruïna.
Ara, si el teu animalet molesta al veïnat, et poden aplicar una sanció de 30 a 60 € i confiscar-te la bestiola. Aquest apartat és complicat d'aplicar, no és el mateix confiscar-te un gosset que un cocodril de quatre metres o una boa constrictor, i després mira a vore que fa l'Ajuntament amb un cocodril adult per les dependències municipals. Ja sabeu que hi ha gent molt rara.
Les altres sancions que modifica l'ordenança estan en funció de la importància dels fets: les faltes lleus costaran entre 6 i 9 €; les faltes greus, de 9 a 90 ; i les faltes molt greus de 90 a 300 €. L'oposició indica que sembla curta la sanció per una falta molt greu, que pot quedar en 90 €, com a molt 300 €. Recordeu que fins ara era de 18.000 €. Es tracta doncs, de preus anti-crisis, tal i com anuncien moltes botigues per vendre els seus productes.
Aclareix l'Alcalde que aquesta és una sanció municipal, a banda de les denuncies judicials que es poden interposar si es considera oportú, per part de l'afectat. Amb la reforma judicial de Gallardón, li pot costar l'accident més car al demandant que al demandat. Imaginat que un gos, d'un mos, t'arranca un dit. Has de pensar si anar o no al jutjat on et cobraran una taxa per iniciar el procediment, després l'advocat, ... Igual és millor guardar el dit en formol i gastar-te els diners en l'ortopèdia i que te'n posen un de plàstic.

Bé. Així va començar l'acte. Per digerir totes aquestes coses us recomanem alimentació sana i light. I és que, com diu Francesc: "quan hi ha talent ..."