dimecres, 7 d’agost del 2013

BANDERES (POLÍTIQUES) AL PLENARI MUNICIPAL.

La regidora de Junts per Beneixama Mª José Payá va fer un prec al Plenari Municipal per "intertar defensar la llengua que és nostra" a l'haver constatat que últimament tots els "Saludes" es fan en castellà, fins i tot l'últim fullet informatiu sobre la festivitat de Sant Joan també era tot en castellà. Manifesta la seua sensació que en el tema de la llengua estem "anant enrere", sensació que, evidentment, és diferent a la del senyor Alcalde que veu la llengua com a "vehicle de comunicació" i no com a "bandera política".

- "El que vulga fer bandera política del tema de la llengua que la faça" -diu l'Alcalde. (La regidora de Junts per Beneixama va deixar ben clar que ella parlava de la llengua pròpia, en ningun cas de política. Qui havia parlat de política era el senyor Alcalde).

Bé. Ja està la llengua convertida en "bandera política" onejant al Saló de Plens. És curiós el sentit pejoratiu que li donen a l'expressió "bandera política", precisament aquells que presideixen el Plenari perquè han estat elegits en unes eleccions sota una "bandera política". Què és dolenta, la bandera? O és dolenta la política? O les dues coses? O el problema és la valoració que tenim de la nostra propia llengua? O és l'ús que els polítics han fet de la llengua el que és molt dolent? O el problema també està en aquells que veuen la llengua només com a "vehicle de comunicació"?

L'assumpte del full informatiu de la festa de Sant Joan està més clar: 

"El vaig fer jo" -diu el regidor José Manuel Pérez. "És que no vull fer-ho en valencià". "Perquè no vull".

Veieu, no és tan complicat. No fa falta traure cap vehicle ni ballar cap bandera. Es diu ben clar i ho enten tot el món.

- "Anem a vore, anem a vore, Mª José ...". "Hi ha gent major que a mi en ve i agraeix que es facen coses de quan en quan en castellà i n'hi ha gent que es queixa que el programa de festes siga tot en valencià perquè no pot llegir-lo". "Pensem en tots o no pensem en tots?" "O els diem, vos aguanteu i von aneu a escola ara" -aclareix el senyor Alcalde.

I així estan les coses. Este és el nivell.



A títol d'exemple adjuntem un SALUDA i una BANDERA. Tant les persones majors com les més joves, poden llegir el Saluda i onejar la Bandera. Si volen!

* Després de conéixer les opinions manifestades pel Regidor de Festes i pel senyor Alcalde durant aquesta sessió del Ple, aquelles persones que presentem els nostres articles, any rere any, al Programa de Festes, i sempre escrits en la nostra llengua, hem de preguntar-nos quin interés i quin valor li donen no sols als nostres escrits, també a les nostres persones. Igual quan miren el text presentat, lligen el nom de l'autor, i veuen només una "bandera política" i no algú que simplement vol col·laborar independentment de la "bandera política" dels qui governen. No serem benvinguts?