diumenge, 20 de maig del 2012

RETALLADES EDUCATIVES.

Aquest divendres del Consell de la Generalitat Valenciana ha aprovat, una vegada més, retallades en el sector educatiu.

Entre d'altres mesures estan l'augment d'alumnat per aula i l'augment del nombre d'hores de docència del professorat:

- Infantil i Primària: de 25 a 30 alumnes per aula.
- ESO: de 30 a 36 alumnes per aula.
- Batxillerat: de 35 a 42 alumnes per aula.
- FP: fins a 54 alumnes per aula.

El Consell donarà les instruccions als centres després d'haver-se publicat la norma legal al DOCV. 
Què pot passar si s'apliquen aquestes ratios al peu de la lletra? No se sap de moment, però, els que es preveu, són uns 3.000 professors menys el proper curs.(Ja tenen enllestida una ordre per al desplaçament de professorat o reducció d'hores de treball i sou, fins i tot per al professorat definitiu dels centres on es suprimisquen llocs de treball).

Imaginem un centre que tinga un número d'alumnes molt ajustat per poder fer agrupaments dobles:


Quan es perden unitats d'Infantil també es perd el mestre de suport de què disposen. Quan es perden unitats de Primària també es perden especialitats que es converteixen en itinerants: a l'exemple anterior el mestre de Pedagogia Terapèutica, el de Música i el d'Educació Física es convertirien en mestres itinerants compartits amb altres centres. Un desgavell! Tornem als nivells de fa 30 anys.
La barbaritat encara serà més gran als instituts i les retallades arribaran també a la Universitat.

El proper dia 22 hi ha vaga general a tota España i a tots els nivells educatius públics: Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat, FP i Universitat. Vaga de docents i no docents i també d'alumnat. Hem de fer-los saber que no estem d'acord amb la destrucció del sistema educatiu públic.

El dilluns, el dimarts, ..., escoltareu a la Consellera d'Educació, MªJosé Català, dir-nos que aquestes mesures no afecten a la qualitat de l'educació. El Viscepresident Císcar potser ens conte que aquesta reforma millorarà el sistema educatiu. El President Fabra recordarà, segurament, que tota la culpa és de la LOGSE i de Zapatero. Aprofitaran i diran el mateix també de les retallades sanitàries. Nosaltres hem de saber que ells en part tenen raó, no utilitzen la sanitat pública i no escolaritzen els seus fills a l'escola o la universitat públiques, per això ho diuen.

El passat dimecres a Villena va tindre lloc una manifestació en defensa de l'ensenyament públic. Van assistir un miler de persones, molt poques dels pobles dels voltants. Els Centres Educatius de Villena es manifestaven portant una pancarta cadascun d'ells. Darrera la pancarta de centres amb 400 i 500 alumnes desfilaven una quinzena  de mestres i 8 o 10 famílies amb els fills, de les 300 famílies que pot tenir el col·legi. A les vores de la Avenida de la Constitución, a les terrasses dels bars, les famílies amb xiquets i acompanyants, prenien la cerveseta o el gelat, mentre miraven sorpresos els manifestants que, acompanyats per una banda de música que tocava una marxa fúnebre, soterraven l'educació pública.

Moltes de les famílies, dels ciutadans, no s'han assabentat encara que aquestes retallades afecten greument l'educació i el futur dels seus fills i filles.

Si els ciutadans ens ho proposàrem, aquestes persones no acabarien el mes de maig com a President, com a Vicepresident o com a Consellera d'Educació. La seua incapacitat l'han demostrada ja en nombroses ocasions, tantes com la seua responsabilitat en l'actual crisi.