dimecres, 25 d’abril del 2012

PLE EXTRAORDINARI 18 D'ABRIL: PRESSUPOSTOS 2012.


El passat 18 de d’abril, a les huit de la vesprada, es va celebrar Ple Extraordinari de l’Ajuntament de Beneixama. S’havien d’aprovar, o no, els pressupostos de l’any 2012.

Primer van començar aprovant dues actes, una del huit de febrer, i l’altra del vint-i-nou de març. A aquesta última, concretament a la seua pàgina 19, la “dècim-novena” com se sol dir, la Regidora Mª José Payà, del Grup Municipal Junts per Beneixama, vol que “conste a l’acta” que la primera reunió celebrada durant la present legislatura se’ls va oferir la participació en els Consells que anaven a formar-se, entre ells el Consell Agrari Local. Com sabeu, l’anterior Ple es va aprovar la constitució del dit Consell sense dir res a ningú, menys encara oferir participació als diferents grups polítics fora del PP.

El segon punt de l’Ordre del Dia era el fonamental: l’aprovació, o no, del pressupost municipal del 2012.

“El poble voria molt bé l’aprovació dels pressupostos per part de tots els grups, per les circumstàncies” –diu el senyor alcalde.

Però els pressupostos no han estat aprovats per tots el grups polítics, al contrari, només el PP vota a favor, el PSOE s’absté i JpB vota en contra.

I és que ens agradaria saber on es va a retallar, com, quines partides concretes es veuran afectades, per què?, quins criteris s’han aplicat en la seua elaboració, es cobraran les subvencions que ens deu la Generalitat Valenciana?...

De moment per augmentar els ingressos hi haurà pujades d’impostos, “per llei es pujarà l’IBI urbà” –diu, o siga que no ens puja els impostos l’alcalde, ens els puja Mariano Rajoy.

A l’apartat d’inversions no hi ha al pressupost ni un euro, cap, zero. No s’ha obert cap partida del capítol d’inversions. Si s’obren les partides amb una quantitat simbòlica i es dóna el cas d’una futura inversió, se li poden destinar els diners necessaris amb una simple modificació de crèdit. No se n’ha previs cap.

El pressupost presentat no té en compte la realitat, encara que continue parlant-nos insistentment de l’herència rebuda, dels 700.000 € de préstec que s’han de pagar, de la desastrosa situació econòmica,...no té en compte la realitat per que no mira el futur. Torna a contar-nos els deutes heretats, però, entre els deutes estan les subvencions no pagades per la Generalitat Valenciana, i eixos diners es donen pràcticament per perduts. Són necessaris ingressos i es signen convenis amb compensacions irrisòries  a canvi de mals majors.

El partit popular local és un partit fundacional. Quan són ells els qui comencen un període nou de govern local, sembla que es tracte de la refundació del poble, tot comença de nou, res s'ha fet, només tenen en compte els aspectes negatius heretats, però, s’obliden de tot allò positiu que s’ha realitzat, no es té en compte allò que s’ha viscut, els fonaments per avançar.

I quan les persones responsables de la refundació no estan capacitades per dur-la endavant, sempre estem començant de nou, i tornem a començar des del principi per arribar on ja havíem arribat. Un mínim avanç sembla un pas de gegant cap el futur, però el futur mai arriba, com tantes vegades ens ha passat. Eixa és la previsió de futur per al nostre poble que mostren els pressupostos presentats. Eixe és un motiu per votar en contra.

“S’ha treballat molt. S’ha fet molt” –diu el senyor alcalde.

I no és cert. No “s’ha treballat” molt. Per elaborar aquests pressuposts, no. Comptem amb uns ingressos ordinaris. Algun ingrés extraordinari. Ingressos extra amb la pujada d’impostos i tenim complet l’apartat d’ingressos. Hem reduït les despeses de personal amb la reducció del nombre de policies. L’apartat d’inversions el deixem a zero. Tindrem despeses extra per pagar interessos bancaris. Ara augmentem algun apartat i en disminuïm altres. Llevem uns mils d’euros d’ingressos, restem uns mils d’euros de despeses. Quan el pressupost tinga la mateixa quantitat  a l’apartat total d’ingressos que al de despeses, està fet.

Per elaborar aquest pressupost l’única feina que s’ha fet, ací sí que s’ha treballat molt, és copiar xifres al full de càlcul Excel. Molta taula, molta fila i molta columna, i totes plenes de números, eixa és la feina que s’ha fet. I costa, eh! Es nota que per concretar tanta xifra han treballat els cinc regidors popular de valent. Per escriure tant de número fan falta almenys 50 dits!

El pressupost també té la seua frase memorable: “En la vida de l’Ajuntament no es pot previndre el que serà o vindrà”. És certa. Com passa a la programació cultural del mes –diu alguna de les regidores.

Al punt tercer es va tractar la modificació de les taxes de la recollida del fem. L’Alcalde no vol, ja sabeu que ell, igual que el president Rajoy, no és partidari de pujar impostos, però, les circumstàncies obliguen i la pujada de les taxes és imprescindible: només pujaran un 30%, una pujada molt pareguda a la pujada dels jornals l’últim any, només que un poc més alta.

Des de l’oposició no es veu tan imprescindible. Per una part hi maneres diferents de gestionar els residus, per altra, la pujada podria ser més “suau”. S’aprova només amb els vots del PP. Entre el públic se sent un “Ave Maria Santíssima”.

Als punts següents es van aprovar algunes delegacions en SUMA per que recapte el que toca. Es tracta de les plusvalies, empreses prestadores de serveis i la liquidació de tributs de dret públic. SUMA, l’organisme de Diputació,  s’encarrega de cobrar impostos i tributs a canvi d’un percentatge de l’import. L’Ajuntament s’assegura l’ingrés.

Delegar en SUMA, com delegar la gestió de l’aigua en l’empresa Aquagest, era, durant la legislatura anterior, el pitjor que podia fer l’Ajuntament  ja què perdia una part important dels possibles ingressos. Això deia la legislatura anterior  el PP municipal. Ara, les coses són diferents. Aquestes delegacions són el millor del món, asseguren la recaptació i eviten la major part dels impagats. Un exercici numèric que pot fer el senyor alcalde és informar-nos de la quantitat i l’import dels rebuts de l’aigua que no es pagaven abans de la delegació de la gestió de l’aigua en l’empresa Aquagest, i els rebuts que no es paguen ara.

Com no pot faltar en cap Ple, sempre arriba l’hora dels informes d’alcaldia, que tots nosaltres esperem. No per res, simplement per mantenir-nos informats de l’actualitat local. Qui millor que el senyor alcalde per donar-nos informació del nostre poble.

“Anem a vore, ..., jo crec, ..., jo ..., en fin, ..., ho comente” –diu. I és que no arriba ha entendre els motius que exposa l’anterior secretari accidental,  a la carta dirigida a l’Ajuntament per renunciar o dimitir del càrrec. “No tinc consciència d’haver fet res que l’haja perjudicat, més bé al contrari”.

El que sí que està clar és que el canvi de procediment per demanar visita al metge serà “un adelant”. Ho diu l’alcalde i ho diu “amb coneixement de causa”. Pel poble hi ha comentaris, “política”, que s’aclariran informant millor mitjançant algunes reunions que es faran.

I acabem amb una molt roïna notícia: la línia d’alta tensió ja compta amb Declaració d’Utilitat Pública. Almenys així ho indica la comunicació rebuda per l’Ajuntament al respecte. Al DOCV encara no ha estat publicada. Però, com tots vosaltres sabeu els nostres governants “corren davant dels núvols” i ja tenen signat el corresponent conveni amb l’empresa Enerstar: “per a què no mo se quede cara de tonto” –diu l’Alcalde

I no sols això, també ha al·legat en contra i li té igual la resposta que li donen a l’al·legació; i ha aprovat una moció per redactar una ordenança que  regule les línies elèctriques i contra la alta tensió; i no ha firmat contra la línia d’alta tensió a l’última recollida de firmes. S’ha actuat dues vegades en contra i dues vegades a favor d’un mateix tema i al final s’ha aconseguit que la cara que se’ns ha quedat, o que se’ns quedarà, no siga “cara de tonto”. És tot un rècord !

En aquest tema el més important no és la línia d’alta tensió que passarà a uns centenars de metres del nostre poble, no és el conveni signat, amb una compensació de 200.000 €, no, el realment important és el pronom personal de primera persona: “jo”.

-          Hem evitat una incineradora(quant de fum): “jo”. (Hem construït l’hort solar més gran del món: “jo”).
-          Hem evitat una central tèrmica: “jo”.
-          Hem evitat omplir la serra de molins de vent del Pla Eòlic: “jo”.
-          Hem signat un conveni per a què ens col·loquen una línia d’alta tensió sense que se’ns quede cara de tonto: “jo”.

No sé quina cara se’ns quedarà. Segurament la mateixa cara que se’ns va quedar quan vam rebre 70.000 € pel “canon” de l’hort solar més gran del món. La mateixa que se’ns va quedant a mesura que la central elèctrica d’Iberdrola va creixent, la mateixa que se’ns queda quan a poc a poc van estenent fils i postes per tot el terme, ...

Entre el públic assistent s’escolta algú sospirar: “Ai senyor!”. Estic de cul i no he pogut veure-li la cara que se li ha quedat.