dilluns, 23 d’abril del 2012

COLMUGARES


¿Cuál es el colmo de un sordo?
Que al morir le dediquen un minuto de silencio.
¿Cuál es el colmo de una procesión?
La procesión de Colmugares.

El dia de Combregars, la processó dels Combregars, es celebra a moltes localitats del País Valencià. El dilluns després de Pasqua, dia de Sant Vicent, la solemne processó desfila pels carrers i cases dels pobles per dur el Viàtic a malalts i impedits que ho han sol·licitat.
A molts altres llocs es celebra també la mateixa processó el diumenge després de Pasqua, “Dominica in albis” o “Diumenge de Quasimodo”. Ara bé, “la procesión de Colmugares” ja no és un costum tan estés, però, mira per on, és una tradició, “de tota la vida”, al nostre poble.
Moltes vegades hem escoltat l’expressió “estar in albis”, i moltes vegades hem escoltat al nostre alcalde i la nostra regidora de cultura parlar de grans exercicis d’imaginació que haurem de fer per superar aquesta crisi. Ací en teniu un i no sols per la famosa processó, també per la manera d’oferir “la consideración más distinguida”, no “la seua consideració”, no, tota la consideració del món. És una més de les conseqüències de la globalització.





* La imaginació no sempre significa originalitat. Convertir la “processó dels Combregars” en “procesión de Colmugares” no és el naixement d’una ocurrència. Fa ja molts anys que algú va tindre la mateixa idea, com aquell que va proposar canviar el nom de Benidorm per Beniduerme, el qui a Beneixama li va dir Benejama o, aquell altre, que per solucionar un problema el va convertir en “poblema”. 

(No cal dir que “colmugares” o “comulgares” no són paraules que apareguen al diccionari de la RAE. Fins i tot, colmugares no té cap entrada al Google. Combregars en té unes 2.500, alguna d’elles a la web intercomarcal.)

«Dominica in albis vestibus depositis»
Quasi modo geniti infantes, rationabile, sine dolo lac concupiscite…