divendres, 6 de juliol del 2012

PLE EXTRAORDINARI DE L’11 DE JUNY DE 2012.


Els nostres governants no paren. Encara no ha acabat u de redactar la seua visió de l’últim Ple Ordinari i ja n’han fet un altre extraordinari.

Possiblement fóra millor no dir res sobre aquest Ple, es tracta de temes econòmics difícils d’entendre per a qualsevol persona “normal”, però, encara és més difícil d’entendre el sentit de la decisió que s’ha pres. Intentaré resumir-ho el màxim possible.

La major part dels Ajuntaments d’Espanya deuen diners a persones i empreses que han realitzat algun treball per a ells i no han cobrat. Uns deuen uns pocs diners, altres molts diners i hi ha qui en deu moltíssims diners; uns per uns motius, altres per uns altres motius. Nosaltres, l’Ajuntament de Beneixama, ha replegat les factures i compta que en deu 234.473,42 €.

Elabora un Pla de pagament a proveïdors  i el presenta al Ministeri d’Hisenda espanyol per a què li preste els diners i poder pagar. El Ministeri d’Hisenda li diu que no, concretament “fue valorado desfavorablemente”, i li dóna un nou període de temps per presentar-ne un altre. Això és el que tractava el Ple: el nou Pla de pagament a proveïdors.

Després de tot el que hem llegit per ahí, de les quantitats de diners que els ajuntaments han presentat dintre dels seus respectius plans, i que han estat aprovats, com no s’aprova el pla d’un ajuntament que demana 230.000 €?

No està ben fet? No se sap, però, no s’aprova. Cal fer-ne un altre.

I cal fer-ne un altre diferent, amb modificacions: “Se abandona el citado mecanismo de autofinanciación” i “se sustituye por medidas tributarias adicionales que se contemplaban en el Plan anterior como medidas de retaguardia y garantía”. Sí, heu llegit bé, “medidas de retaguardia y garantía”.

I “medidas tributarias adicionales”: “criterios de corresponsabilidad fiscal”, “mejora de la gestión tributaria”, “incremento tributario”. O siga, a pagar més impostos, però, els ciutadans, tots nosaltres.

-    “Se contempla el gravamen incrementado del IBI de naturaleza urbana”.

-    “actualización de la Tasa de recogida de residuos y eliminación” un 34%.

També s’eliminen algunes despeses: “eliminando aquellos gastos prescindibles sin que se vea alterada la calidad del servicio”. Havíeu escoltat ja la cançó, no?. Només falta incloure allò de que “hemos estado viviendo por encima de nuestras posibilidades” i el cor està complet. Per cert, són “gastos prescindibles” els sous de l’alcalde i la regidora donat que, supose, tenen el jornal del seu treball privat?

Al final s’aprova el Pla per majoria absoluta amb el vot en contra dels regidors de Junts per Beneixama, i la regidora va explicar perquè: l’Ajuntament de Beneixama deu diners a proveïdors perque la Generalitat Valenciana no li ha pagat a l’Ajuntament les subvencions concedides. L’Ajuntament ha de demanar un prèstec bancari amb un interés del 5 o 6% i endeutar-se, encara més, per pagar els proveïdors, quan el que calia fer és que la Generalitat pagarà o que fora ella qui s’endeutara, encara moltíssim més, per pagar el que deu. Els ciutadans hem de finançar els deutes de la Generalitat mentre el Govern Espanyol finança amb mils de milions els bancs i als ciutadans els aplica retallades per tots els costats, totes elles en serveis públics bàsics, per fer-nos pagar després el forat negre que els bans han causat. 

Açò té sentit? (L’organisme que no paga als seus Ajuntaments, que no paga als farmacèutics, que no paga beques, que no paga als centres educatius, ha pagat ara, només fa 15 dies, la quota corresponent a Bernie).

Quan s’acaba de redactar aquesta informació ja ha tingut lloc un altre Ple Extraordinari Municipal. Quanta feina que tenen. Les coses sempre han estat mal repartides.