divendres, 9 de març del 2012

SIGNAR UN CONVENI.

A la zona de l'Alforí, vora la presó de Villena, hi ha una empresa que vol construir una central termosolar. Serà molt gran, produirà molta electricitat i ha de evacuar-la. Vol traslladar aquesta energia a l'estació elèctrica d'Iberdrola a Beneixama. La línia, d'alta tensió, ha de creuar tot el nostre terme.

Durant l'anterior legislatura ja s'havia plantejat el tema als anteriors governants. Aquestos li van dir a l'empresa interessada que no, que no volien línia d'alta tensió. I durant quatre anys no es va fer.

Ara canvia el signe polític del govern de l'Ajuntament i la línia és inevitable. S'ha de fer precís, sí o sí. I l'Ajuntament firma el conveni amb l'empresa que vol construir la línia per rebre la corresponent indemnització. Les al·legacions presentades encara no s'han resolt i la declaració d'interés públic de la línia tampoc. La línia d'alta tensió és, només un projecte, però, anar signant convenis i ajudant a facilitar i augmentar els pagaments als propietaris, ajuda a què el projecte es faça realitat, a què tingam línia d'alta tensió.

És realment inevitable? Eixa línia d'alta tensió s'ha de plantar precís?

Fa uns dies, el mes pasat, el diari Cinco dias publicava  la notícia que podeu llegir: una línia d'alta tensió que unirà França i Espanya. L'anterior fa 30 anys que es va traçar, a l'actual s'oposaven els ajuntaments de França afectats, no volien una línia d'alta tensió que travessara els Pirineus.

Ara es farà, però, soterrada, quan la Unió Europea ha decidit soterrar la línia per evitar l'impacte paisatgístic. Havien signat convenis i rebut indemnitzacions els ajuntaments? No, clar que no, ben al contrari, havien dit de de cap manera es faria una línia aèria pel Pirineu.




A la Comunitat de Madrid sembla que també tenen algunes línies d'alta tensió. L'Ajuntament, la Comunidat i les empreses Iberdrola i Unión Fenosa han arribat a un acord per anar soterrant-les: 270 km de línies d'alta tensió soterrades. Res de convenis i indemnitzacions.



Hi ha altres ajuntaments que no signen convenis, imposen taxes. Taxes cada any i per a sempre, mentre el poste o la línia estiga en el seu terme municipal.


També hi ha persones que reclamen judicialment contra aquestes empreses:


I n'hi ha sentències que demostren quin és el valor d'una finca afectada per una instal·lació elèctrica. Ara els propietaris afectats per la línia rebran una indemnització, però, el valor de la seua finca, del seu olivar, haurà deixat de ser el que era.


I també hi ha molta més gent, com nosaltres, que protesta i al·lega en contra de les línies i subestacions elèctriques.

 
I altres ajuntaments, són capaços de redactar ordenances per fer-los saber que si utilitzen l'espai públic per a un negoci privat han de compensar econòmicament el municipi. O per ordenar la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil i línies d'alta tensió. Per defensar els interessos de la ciutadania, per preservar el nostre paisatge i la nostra salut. Ací sí que hi ha feina a fer. Però, no és tan fàcil com signar un conveni.