dimecres, 29 de juliol del 2015

REGULARITZACIÓ CADASTRAL.


Aquestos dies, a poc a poc, estareu rebent a casa una notificació del Cadastre que us informa d'una "PROPUESTA DE RESOLUCIÓN CON ACUERDO DE ALTERACIÓN" dintre de un procediment de regularització cadastral.


Molts de vosaltres us preguntareu, i açò què és? He de pagar més? I si no hi estic d'acord? I si les dades de la meua vivenda són errònies? 

Anem a intentar contestar aquestes preguntes a títol informatiu:

- Què és el que està fent el Cadastre? Un procés de regulatització del valor de les vivendes. Cada cert temps, 10 anys, es fa un procés de revisió, en teoria, del valor de les vivendes. En aquest cas, el govern central, ha decidit fer aquest procés extraordinari que li diu regularització. Es fa a nivell de tot l'estat espanyol fins a l'any 2016.

- Afecta a totes les vivendes del poble? A totes les que consideren que el seu valor ha pogut augmentar, per exemple, per haver-fet obres de millora o noves construccions.

- I com sap el Cadastre si jo he fet obres de millora en ma casa? Els tècnics del Cadastre (en realitat ha sigut gent d'una empresa privada contractada a l'efecte, dintre de la moda PP), han realitzat, fa un temps, treball de camp en tots els municipis per informar-se dels canvis que s'han produït en les construccions. A més, els Ajuntaments es van comprometre a col·laborar en aquesta recollida de dades.

- L'Ajuntament de Beneixama també ha col·laborat? L'Ajuntament de Beneixama es va comprometre a col·laborar també, com la majoria dels Ajuntaments. El que no va fer és informar en el plaç que s'havia fixat. Després, aquests últims mesos, citava a determinades persones a l'Ajuntament per informar-les no sabem sobre què. La informació que hauria de facilitar al Cadastre no la va facilitar en el plaç de temps acordat.


- I si no estic d'acord en el que diu la notificació? Tens 15 dies per presentar les oportunes al·legacions. Pots reclamar, indicant el que està malament per a què ho corregisquen.

- On reclame? S'ha de reclamar a l'oficina del Cadastre, a Alacant. Ara, hi ha a l'Ajuntament un tècnic de SUMA que s'encarrega d'explicar a les persones que acudeixen les dades que figuren en la carta que han rebut. 

- En la carta que he rebut diu que he de pagar 60 €, només 60 €? Tots hem de pagar només 60 € com a impost per la casa? No. Els 60 € és una taxa que paguem pel procés de regularització, pel trebal que han fet, no és l'impost que pagarem segons el valor de la nostra vivenda, això vindrà després.

- I què pagaré d'impost? Els ajuntaments són els que fixen el percentatge que es paga com a impost (IBI: impost de bens immobles). En el cas de Beneixama s'havia de pagar el 0,98 % el 2014 i el 2015 el 1,04 %. La pujada la va aprovar el Grup Municipal del PP en el Ple Ordinari de novembre de l'any 2012.(En realitat, si mireu els rebuts dels últims anys, no se sap massa bé el que s'ha pagat. La pujada la van anul·lar en un Ple del 2014. Tot dintre de la matraca del "pago a proveedores" i com ja sabeu, perquè havieu viscut "por encima de vuestras posibilidades". Fer i desfer, la faena del matalasser).

- I quan s'aplicarà aquest impost? Enguany, quan SUMA passe el rebut corresponent al 2015. Encara no s'ha pagat l'any actual. Però, també pagarem, segurament, la diferencia de més d'anys anteriors. Potser dels últims 4 anys.

- Per exemple, què pagaré enguany si ma casa valia 30.000 € i ara diuen que val 50.000 €? Pagaràs uns 200 € més.  Abans pagaves uns 300 i ara n'hauràs de pagar uns 500 €. Una diferència important, però, no et preocupes, diu Mariano que la crisi ja s'ha acabat.

Mireu bé la carteta, comproveu que les dades són certes i, si no hi esteu d'acord, a reclamar.