divendres, 28 d’agost del 2009

LA FONTETA DE L'EXTREMERA


Aquest estiu, tan calorós, s'ha produït un fet insòlit, almenys els últims anys: torna a eixir aigua de la font de l'Extremera.

I és un bon motiu per fer una excursió, un passeig millor dit, que a la caiguda del sol estiuenc, pot resultar un plaer ben simple, un exercici de relaxació en temps de crisi, allunyat d'estades vacacionals a hotels de platja o creuers marítims.

El viatge el podem fer a peu des del poble, però, si el volem més senzill, només cal acostar-se amb el cotxe a Patiràs i pel camí que voreja la Serra de l'Ombria de ponent a llevant, (a la tornada cal recordar que és de llevant a ponent), passejar tranquil·lament fins a l'Extremera passant pels peus dels Picatxos i per les nombroses casetes que per la zona hi ha. La fonteta és fàcil de trobar encara que no conegam l'indret.

Algunes de les bassetes que hi ha a l'Extremera tenen aigua, la bassa gran és clar que no, la conducció d'aigua, potser, ja no estiga en les millors condicions. En altra època la fonteta seria font i la bassa gran també estaria plena. La veritat és que cal fer el més ràpidament possible el trasvassament de l'Ebre a l'Extremera, estarà pensant algú.


Al tornar encara podem beure aigua a Patiràs, tampoc és el que era la font, i observar com el Sol s'amaga darrere de la Serra de la Solana, deixant a l'ombra allò que un dia tan bé va batejar algú com "la façana del poble".