dissabte, 20 de setembre del 2008

L’ESTIU I LES FESTES


Ja ha passat l’estiu i s’han acabat les festes. S’acaben les danses, s’apaguen els llums dels arcs, començarà l’hivern i quedarem al poble “l’equip de manteniment” i pocs més. Però, contra la depressió postvacacional, que diuen ara, recordem algunes de les activitats que juliol, agost i setembre ens han deixat al poble.
Ja us contàvem més avall el memorable concert d’inauguració de la Plaça de la Torre i no cal repetir-se: fou magnífic. Començant agost també hi hagué un altre concert, diferent, però, amb gran participació de públic juvenil, de casa i dels voltants, el Ier Beneixama Rock: un èxit. El proper any deu celebrar-se el IIon, amb un grup important valencià i amb la participació de tots els grups locals si és possible. De música pels joves hi ha molta, diferent a les orquestres típiques de festes i cal oferir varietat al públic. Hi ha gent, lloc i moments per a tots els tipus de música. I nosaltres volem oferir alternatives que arriben a tots els gustos.






A la meitat d’agost arribà la presentació del Programa de Festes. Com l’any anterior, gran assistència de públic, lloc adequat i la presentació, breu i directa, amb el seu acompanyament musical. Música de cambra interpretada pel grup Simfonies amb el seu director José Javier Sanz i del que formen part alguns dels nostres joves músics. En aquest cas també música diferent de la del concert de rock.
El Programa de Festes ha tingut el seu canvi, en la forma i en el contingut. I encara en deu tenir més. Amb la portada innovadora, les seccions modificades i diferenciades i amb el contingut ampliat en quantitat i qualitat. També amb les seues crítiques i amb els errors inevitables que mai voldríem que es produïren. El grup de gent encarregat de la documentació, coordinació i disseny pot estar content i, per al proper any, introduir més canvis que milloren la publicació i traguen fora els tòpics que arrastrem des de tants anys.
De crítiques n’hagut de totes, des d’aquelles que han aportat opinions i idees que ajudaran a millorar i de les que els encarregats han pres nota; a d’altres que opinen sense saber del que parlen, bé per ignorància, bé per mala llet; o aquells que encara no s’han enterat en honor de qui es fan les festes, o uns altres que opinen, però, amb formes inadequades en quant al to i el volum de la veu i el significat de les paraules que diuen. Amb totes aquestes ja hem omplit la paperera.
Una activitat nova, almenys no s’havia fet els últims anys, ha estat el Cine a la Fresca. I li va agradar a la gent. La pel.lícula fou entretinguda, va assistir nombrós públic i la imatge era de qualitat com ho era també el so. El proper estiu igual es pot programar tot un cicle, unes quantes pel.lícules, i anar amb l’entrepà del sopar i passar un ratet a la fresca veient bon cine. També a la setmana de danses hem vist l’actuació d’un dels grans grups de danses valencians: Alimara, acompanyant a un bon grup de danses local, el millor, el nostre, el Grup de Danses de Beneixama.
La Sala d’Exposicions Temporals i el Museu Etnogràfic són unes de les majors preocupacions de la Regidoria de Cultura. A la Sala d’Exposicions se li a donat un bon ús aquest estiu i al Museu Etnogràfic caldrà donar-li una bona espenta de qualitat organitzant un poc el que allí hi ha emmagatzemat. A la Sala Temporal s’han realitzat l’exposició dels dibuixos dels xiquets i xiquetes del curs de l’AMPA, l’exposició col.lectiva de Jordi Navarro, Paco García i Manolo Granado, l’exposició de les obres del concurs de pintura a l’aire lliure i l’activitat gastronòmico-festiva Coctelmania, al pati interior i amb nocturnitat.
Aquest és un espai realment interessant per realitzar diverses i diferents activitats, només cal aconseguir que el personal vaja. Que passege un poc i s’acoste amb normalitat a visitar, contemplar i participar del que allí es fa. I açò costarà un poc més, però, amb el temps i una … programació atractiva d’activitats igual ho aconseguim.
L’activitat novedosa fou Coctelmania: una demostració de preparació de còctels que un professional que sabia el que es duia entre mans ens va fer a unes 25 o 30 persones. Una nit d’estiu a la frescoreta del pati, que pel seu finestral deixa vore una magnífica perspectiva de l’horta de Beneixama, quan és de dia , clar. El públic assistent va quedar content, volia repetir ja per al proper any, després de vore i escoltar al barman i, també, per suposat, tastar cadascun dels líquids preparats. L’any que ve, més.